maart 30, 2020

De onwetendheid omarmen

Dagelijks maak ik in de avond een wandeling door de Uiterwaarden. Dat kan gelukkig nog steeds, ik ontmoet nooit iemand anders. Het water van de Waal is sinds een aantal weken ook de graslanden van de uitlopers ingestroomd.

Gisteren ontdekte ik aan de randen van het water een overspoeld klavertje vier. Het stond met bruin geworden blaadjes nog altijd fier rechtop. Toch kon je het verval al zien. De blaadjes waren dun geworden, alsof het water er al doorheen kon stromen. Het zal niet lang duren voor het zelf water is geworden en is opgegaan in een andere vorm van leven.

Ik realiseerde mij dat dit is waar we voor staan. Als we niet ten onder willen gaan, zullen we ons over moeten geven aan wat er over ons heen stroomt. Maar tot die tijd zijn we een klavertje vier dat schittert in het zonlicht.

Om dat schitterende klavertje vier te durven zijn, dienen we de onwetendheid te omarmen. We kunnen niet schitteren als we in de angst blijven steken. Het klavertje vier had geen weet van zijn toekomst, nooit gehad. En heeft het nog altijd niet. Het reageert op wat hem overkomt, geeft zich over aan wat is.

Als we de onwetendheid van de toekomst kunnen omarmen kunnen we misschien ook iedere dag ons gelaat naar het licht richten en iedere dag voelen en ervaren hoe het ons doorstraalt en draagt. Ook al is er lijden, pijn en dood. Dat hoort immers bij het leven. Dat heeft altijd bij het leven gehoord. Zolang als deze aardbol al bestaat.

Wanneer we rusteloos blijven zoeken naar zekerheid, zetten we ons vast in een illusie. Het leven heeft nooit zekerheden gekend. Misschien leren we in dit tijdperk omgaan met de onzekerheid van het leven en leren we daarin ook het geschenk dat het leven in al haar onzekerheden is iedere dag weer, te omarmen.

Velen op de aardbol gingen ons al voor. Vluchtelingen, oorlogslachtoffers, gemartelden: er is geen zekerheid. De enige zekerheid die we kunnen voelen is dat we levende wezens zijn die ons richten op het leven. Zoals een klavertje vier zich opricht naar de zon.